• BIST 8718.11
  • Altın 2245.94
  • Dolar 32.3321
  • Euro 35.1754
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

BÖLGENİN EN ÖNEMLİ MERKEZİ OLACAK

BÖLGENİN EN ÖNEMLİ MERKEZİ OLACAK
BÖLGENİN EN ÖNEMLİ MERKEZİ OLACAK

Düzce Teknopark Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özkan Şahin, yeni binası ile Düzce Teknopark’ın bölgenin girişimcilik ve inovasyon merkezi olacağını söyledi.

 Düzce Teknopark Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özkan Şahin, Teknopark’ın gerçekleştirdiği faaliyetler, girişimcilere sunduğu teşvikler ve yeni yönetim binasıyla ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

 Dünyada ilk teknoparkların 1950’li yıllarda ortaya çıktığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Özkan Şahin, ilk olarak ABD’deki Silikon Vadisinde kurulan Teknoparkı, Triangle Region’da ve Sophia Antipolis Science Park’ta yer alan teknokentlerin takip ettiğini söyledi. Ülkemizde 1990 yılında KOSGEB ile üniversitelerin işbirliği çerçevesinde teknokentlerin ilk adımı olarak, Teknoloji Merkezlerinin (TEKMER) kurulmaya başlandığını belirten Şahin, şu an Türkiye’de 63 Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) bulunduğunu ve bu 63 Bölge’nin 49’unun yönetici şirketini kurarak faaliyetlerine başladığını dile getirdi.

 

“Katma değeri yüksek ürünler satmalıyız”

 İhracatın önemli bir göstergesi niteliğindeki ihracat/kg fiyatının gelişmiş ülkelerde 3 $, Türkiye’de ise 1 $ olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Şahin, “Bunun anlamı şudur; ABD Türkiye’ye 1 kg bir ürün sattığında, biz Türkiye olarak dış ticaretimizi dengelemek için ABD’ye en az 3 kg ürün satmamız gerekmektedir. Bu da daha fazla iş gücü, daha fazla sermaye, daha fazla doğal kaynak demektir. Bunun önüne geçebilmek ve dış ticarette artı bakiyelere ulaşmak için katma değeri yüksek ürünler yani yüksek teknoloji içeren ürünleri satmak gerekmektedir” sözleriyle teknoparkların ülke ekonomisindeki önemine vurgu yaptı.

 

“Girişimcilere önemli hizmetler sunuyor”

 Düzce Teknopark’ın girişimcilere sunduğu destek ve teşviklerle ilgili bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Özkan Şahin, Teknopark olarak Düzce Üniversitesi İşletme Fakültesi ile ortaklaşa İş Fikri Yarışması, bununla birlikte Startup Weekend Düzce ve Global Girişimcilik Haftası etkinlikleri düzenleyerek girişimciliğin geliştirilmesine katkı sağlamaya çalıştıklarını ifade etti. Girişimcilere sağladıkları hizmetlerden söz eden Şahin, Eğitim alanında; girişimcilik, iş planı hazırlama, proje yazma, fikri koruma, Danışmanlık alanında; hukuki destek, proje yönetimi, destek programları, Mentörlük alanında; başlangıç, şirketleşme, Fon Bulma alanında; kamu fon kaynakları, yatırımcı ağları, Fikri Koruma alanında; patent ön araştırması, buluş bildirimi, başvuru süreçleri ve ticarileştirme alanında ise ticari sır/know how transferi, lisanslama, satış devir konularında önemli danışmanlık faaliyetleri yürüttüklerini sözlerine ekledi.

 

Akademisyenler Düzce Teknopark’ta şirket kurabiliyor

Düzce Teknopark’ın akademisyenlere sağladığı avantajlardan da bahseden Şahin, Düzce Üniversitesi öğretim elemanlarının Üniversite Yönetim Kurulundan alacakları izin ile yapmakta oldukları veya yapacakları araştırmaların sonuçlarını ticarileştirmek amacıyla, Düzce Teknopark’ta şirket kurabildiğini, kurulu bir şirkete ortak olabildiğini ya da yönetiminde görev alabildiğini dile getirdi.

tekno.jpg

Öğretim elemanları tarafından kurulan şirketlere yüzde 50 kira indirimi

Teknopark’ta Düzce Üniversitesi öğretim elamanlarına yenilikçi fikirlerini hayata geçirmeleri için özel teşvik uyguladığının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Şahin, “Bu çerçevede öğretim elemanları tarafından kurulmuş AR-GE şirketlerinin ilk girişimcilik yıllarında karşılaştıkları mali yükü hafifletmek adına öğretim elemanları tarafından kurulan şirketlere yüzde 50 kira indirimi uygulanmaktadır. Düzce Üniversitesi akademisyenlerine verilen imkanlara benzer olarak, diğer üniversitelerden gelen ve Düzce Teknopark’ta şirket kurmak isteyen öğretim elemanlarının da bu hizmet ve indirimlerden faydalanması sağlanmaktadır. Ayrıca Düzce Üniversitesi’nin sosyal ve teknik altyapı imkanlarından da indirimli oranlarda yararlanabilme imkanı Düzce Teknopark’ta faaliyet gösteren şirketlere sunulmaktadır” dedi.

 

4 ay ücretsiz eğitim ve mentörlük hizmeti

Yrd. Doç. Dr. Özkan Şahin öncelikli olarak Düzce ve Batı Karadeniz Bölgesi olmak üzere tüm Türkiye’deki girişimcilerin, iş fikirlerini ürün ya da hizmete dönüştürmesi ve ticarileştirmesi süreçlerinde başarılı ve hızlı bir şekilde ilerleyebilmelerini sağlamak amacıyla 2016 yılında Teknopark bünyesinde D-IN81 Kuluçka Merkezi kurduklarının altını çizdi.

Ön Kuluçka programına kabul edilen girişimcilere 4 ay süresince ücretsiz eğitim ve mentörlük hizmeti verilerek iş fikirlerinin olgunlaştırılmasına katkı sağladıklarına işaret eden Şahin, “Laboratuvar ekipmanı ve prototip geliştirmek isteyen girişimcilerimize, 2 bin 500 TL’ye kadar destek verilmektedir. 4 aylık programın ardından düzenlenen “D3 Düzce Demo Günü” etkinliği ile girişimcilerimiz, kesinleşmiş iş fikirlerini yatırımcılara sunmakta, başarılı olan ve ilk üçe giren iş fikri sahiplerine Teknoparkımızda 1 yıllık ücretsiz ofis alanı sağlanmaktadır. Ayrıca ön kuluçka programından mezun olup şirketini Düzce Teknopark’ta kurmak isteyen girişimcilerimize % 50 kira indirimi sağlanmaktadır” diyerek açıklamalarına devam etti.

Ön kuluçka programından mezun olan girişimcilerin, 12 aylık kuluçka programına alındığını ve ilk satışlarını gerçekleştirmeleri veya şirket kurmaları halinde kuluçkadan mezun olduklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Şahin, D-IN 81 Kuluçka Merkezi’nde şu anda 45 girişimci adayın ekipler halinde 15 iş fikri ile yer aldığını, Düzce Teknopark ve Düzce Teknoloji Transfer Ofisinin tüm hizmetlerinden faydalandığını söyledi.

 

4 katlı yapılacak bina 1 yılda bitecek

İnşaat sürecinin uzun uğraşlar ve toplantılar neticesinde Bölgeye yakışan, kullanışlı bir bina yapma isteği ile şekillendiğini belirten Şahin, bina projesinin tamamlanarak Kamu İhale mevzuatına göre ihalesinin yapıldığını, inşaata ise en düşük teklifi veren üçlü bir konsorsiyum tarafından ilk kazmanın vurulduğunu söyledi. İnşaat süreciyle ilgili detaylı bilgiler aktaran Yrd. Doç. Dr. Özkan Şahin, 13,965 m2 inşaat alanına sahip Düzce Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kuluçka ve Yönetim Merkezi binasının, 1 ana blok (A Blok) ve ana bloğa ek olarak yapılacak 6 bloktan oluşacağını ifade etti.

Ana Blok’un zemin betonunun döküldüğünü, demirlerin bağlanma ve yerleştirilmesi aşamasının tamamlanarak temel atmaya hazır hale getirildiğini belirten Şahin, inşaatın bir yıl içerisinde bitirilmesini öngördüklerini dillendirdi. Özkan Şahin, çerçeveli ve perdeli sistem üzerine tuğla, gazbeton ve asmolen döşeme ile oluşturulacak olan yeni Teknopark binasının zemin altında 1 ve zemin üzerinde 3 olmak üzere toplam 4 katlı bir merkez olacağını sözlerine ekledi.

Teknoparkın yeni binasında 160 kiralanabilir ofisin yer alacağı bilgisini paylaşan Düzce Teknopark Genel Müdürü, “Bu ofisler, 10 m2, 30 m2, 45 m2, 60 m2, 100 m2 ve 200 m2 olarak farklı özellikteki firmalara göre tasarlanmıştır. Ayrıca 250 koltuk kapasiteli konferans salonu, her katta 2 adet olmak üzere toplam 8 toplantı salonu, 248 araç kapasiteli kapalı ve açık otoparkı, kullanıma açık terası, restorantı, kafesi gibi tesislerin yanında su deposu, jeneratörü, bina içi asansörü, sığınağı ve ortak deposu ile tam bir kompleks yapı olacaktır” şeklinde konuştu.

 

Bölgeye girişimcilik ve inovasyonda birkaç basamak atlatacak

Düzce Teknopark Yönetim ve Kuluçka Merkezi binasının, gerek Düzce Üniversitesi’ne gerekse Bölgeye özellikle girişimcilik ve inovasyon alanlarında birkaç basamak birden atlatacağına önemle dikkat çeken Şahin, bina hacminin büyümesi ile güçlenecek ekosistemi sayesinde sektörel çeşitliliğini artıracak olan Teknoparkın, 150’den fazla firmaya teknoloji transfer ofisi hizmetleri, nitelikli ön kuluçka ve sonrasında kuluçka hizmetleri sunacağının müjdesini verdi.

Firma sayısının artması ile Teknoparkın, Bölgenin nitelikli personellerine istihdam sağlayarak üniversiteden mezun olmadan kendi şirketlerinin patronu olmalarına imkan tanıdığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Özkan Şahin, “İçinde teknoloji kökenli firma ve işletmelerin oluşmasını özendirecek ve büyüyüp gelişmesine destek verecek biçimde tasarlanmış yeni binası ile Düzce Teknopark, ilgili firmalara teknoloji ve işletmecilik becerilerinin transferi konusunda daha nitelikli hizmet verecektir. Tüm bu çalışmaları ile Düzce Teknopark, Ülkemizin kalkınma planları ve hedeflerine uygun çalışmaların gerçekleştirilmesi için önemli imkânlara ve altyapı hizmetlerine fazlasıyla sahiptir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • 24 Yıllık Sorun Çözüldü Temel Atıldı16 Mart 2024 Cumartesi 09:54
  • Başkan Adayı Sübekçi, sağlık çalışanlarını unutmadı14 Mart 2024 Perşembe 17:48
  • İç sularda av yasağı başlıyor14 Mart 2024 Perşembe 10:15
  • TSO’dan polislere araç desteği13 Mart 2024 Çarşamba 12:00
  • Yasak yerlere asılan afişler kaldırılacak13 Mart 2024 Çarşamba 11:54
  • Orman yangına karşı tatbikat13 Mart 2024 Çarşamba 11:27
  • Başkan Özlü’den Yılmaz’a geçmiş olsun13 Mart 2024 Çarşamba 10:20
  • Vali Aslan, iftarını öğrencilerle birlikte açtı13 Mart 2024 Çarşamba 10:10
  • Bölgesel ve sektörel teşvik talep ediyoruz11 Mart 2024 Pazartesi 12:16
  • Erken teşhis hayat kurtarır11 Mart 2024 Pazartesi 11:19
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Haberdarım | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

    Haber Yazılımı: So Bilişim