• BIST 9524.59
  • Altın 2490.271
  • Dolar 32.5113
  • Euro 34.7174
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Bursalı Öğrencilerin Buluşu Engellilerin TEK Başına Spor Yapmasını Sağlayacak

Bursalı Öğrencilerin Buluşu Engellilerin TEK Başına Spor Yapmasını Sağlayacak
Bursa Bilim Şenliği Proje Yarışmasında ön elemeyi geçen 150 buluştan biri olan ‘Spor Engel Tanımaz’ projesi, engellilerin tek başına spor yapmasına imkan sağlayacak.Bursa Bilim Şenliği Proje Yarışması...

Bursa Bilim Şenliği Proje Yarışmasında ön elemeyi geçen 150 buluştan biri olan ‘Spor Engel Tanımaz’ projesi, engellilerin tek başına spor yapmasına imkan sağlayacak.

Bursa Bilim Şenliği Proje Yarışmasında ön elemeyi geçen 150 proje Atatürk Kongre Kültür Merkezi Fuaye alanında sergilendi. Türkiye çapında binin üzerinde proje başvurusu olan yarışmadaki buluşlardan biri olan ‘Spor Engel Tanımaz’ engelli vatandaşların tek başına spor yapmasına imkan sağlayacak. 3 adet profilden oluşan ve makara sistemine geçirilen emniyet kemeri kayışı ile çalışan mekanizma, tekerlekli sandalye ile parka gelen her vatandaşın kolaylıkla spor yapmasını sağlıyor. Her yaşta herkesin hiçbir engele maruz kalmadan spor yapmasını hayal ettiklerini belirten Gemlik Umurbey Celal Bayar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Fehime Aslan ve Nimet Önder, böyle bir projeye imza attıklarını söyledi.

Yaşlıların, engellilerin ve tekerlekli sandalye kullanmak zorunda olan kişilerin spor yapmalarını sağlamayı hedeflediklerini belirten Aslan, “Ameliyat sonrası yatan hastaların günlük egzersizlerini daha kolay bir şekilde yapmalarını ve hızlanan kan dolaşımıyla beraber daha çabuk iyileşmeleri bu aletle mümkün olacak. Bu alet emboli riskini asgariye indiriyor. Birçok kas egzersizini de beraberinde getiren aletle birlikte, ayak bileğini bacağı ve kalçayı pasif hareket ettirmemiz mümkün. Bunun yanı sıra kol ve göğüs kaslarını aktif hareket ettiriyor. Bunu alete ilk olarak arkadaşlarımızın üzerinde daha sonra ise hastanelerdeki yatan hastaların üzerinde deneyerek başarılı sonuçlara ulaştık” dedi.

Yaptıkları masrafın her şey dahil 150 lira tutuğunu ifade eden Aslan, seri üretime geçildiğinde fiyatın daha uygun olabileceğini söyledi. Ortaokullardan 40, liselerden 50 ve meslek liselerinden 60 olmak üzere toplam 150 proje sergiye çıkarılırken, 150 eserin mayıs ayında değerlendirme kurulu tarafından elemeye tabi tutulacak. Ortaokullardan 15, liselerden 15 ve meslek liselerinden 20 olmak üzere toplam 50 eser finale kalacak. Finale kalan eserler, Bursa Bilim Şenliği 2015 final sergisinde bilimsever vatandaşların takdirine sunulacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği, Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA) desteklediği yarışma, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi ekipleri tarafından yürütülüyor.

Kaynak: IHA

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Haberdarım | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Haber Yazılımı: So Bilişim