• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Damızlık Koyun Keçi Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Kılıç:

Damızlık Koyun Keçi Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Kılıç:
Karkas koyun etinde son 5 yıldır hiç zam olmadığını belirten Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç: “Kırmızı et değil dana eti zamanlandı. Daha kaliteli, sağlıklı...

Karkas koyun etinde son 5 yıldır hiç zam olmadığını belirten Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç: “Kırmızı et değil dana eti zamanlandı. Daha kaliteli, sağlıklı ve lezzetli olan koyun eti dana etine göre çok daha ucuz” dedi.

Karkas koyun ve kuzu etine son 5 yıldır zam yapılmadığına dikkat çeken Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, kırmızı et fiyatları değil dana eti fiyatları yükseldiğini belirterek, şunları kaydetti:

“ Dana etinde yaşanan fiyat artışını kırmızı etin tamamına mal etmek istiyorlar. Karkas dana etin kilogramında bir artış söz konusu 19 liradan 22 liraya yükseldi. Karkas koyun ve kuzu etinde 5 yıldır zam söz konusu değil. Yem başta olmak üzere girdi maliyetleri yüzde yüz artarken karkas et fiyatında bir artış olmadı. Karkas kuzu fiyatı 5 sene öncede 22 TL idi bugün de 22 TL. daha kaliteli, sağlıklı, lezzetli olduğu kadar uygun fiyatıyla da öne çıkan koyun eti tüketiminin artması durumunda dana eti fiyatındaki artışta son bulacaktır.”

Ankara Birlik Başkanı Hasan Kılınç yaptığı açıklamada koyun etinin Et ve Süt Kurumu’ndaki ve kasaplardaki ucuz fiyatına dikkat çeken Başkan Kılınç koyun eti ile ilgili şu bilgileri verdi: “Koyun eti ülkemiz için kırmızı ette güçlü bir seçenek. Ancak dana eti üzerinden spekülasyon yapılıyor. Dana etindeki fiyat artışını da frenleyecek küçükbaş eti tüketimindeki artıştır. Koyun eti dana etinden daha kaliteli, daha sağlıklı ve daha ucuz. Ayrıca bizim damak tadımıza da daha uygun. Hayvan sayımız hızla artıyor bu da kırmızı et üretiminde ve tüketiminde yurtdışına bağımlılığımızın ortadan kalkması demektir. Üretimde olduğu gibi tüketimi de artırmalıyız. Kırmızı et konusunda bilinçsiz bir topluma dönüştük. Yeni nesil koyun, kuzu, koç, toklu arasındaki farkı genel kültür anlamında bile bilmiyor. Koyun eti fiyatlarını görenler şaşırıyor. Bugün, Et ve Süt Kurumu’nda koyun but 19.75 TL, koyun kol 18.50 TL, koyun gerdan 16.00 TL, koyun pirzola 24.50 TL, koyun güveç 14.25 TL. Koyun eti kasaptaki fiyatı ise 22 TL. Dar gelirli için fiyatlar çok uygun. Koyun eti doğru anlatılır ise tüketimi artacaktır. Tüketiciye koyun etinin üstün özelliklerini anlatmalıyız. Bunun yanı sıra bazı tüketiciler de kasaplarda ve marketlerde koyun eti bulamamakta şikayetçi.”

Küçükbaş hayvan üretimine uygun bir coğrafyada yaşadığımızı belirten Kılınç, dana etinden daha ucuz olmasına karşın koyun etinin yıllardır yok sayıldığını vurgulayan Kılıç şöyle devam etti:

” Ülke olarak daha fazla koyun eti tüketmeliyiz. Koyun etini ev dışı gıda sektöründe de kullanılmalı. Hem yemekler daha lezzetli olacak hem de etli yemek fiyatları düşecektir. Aslında Anadolu insanın damak tadına ve mutfak kültürüne en uygun kırmızı et türü koyun ve kuzu etidir. Fiyatı kadar lezzeti ve sağlıklı oluşu ile de ön plana çıkmakta. Koyun bir mera hayvanı olup yetiştirici elinde tamamen doğal beslenir ve doğadan beslenir. Köylümüzün de dediği gibi meradan otlanır, gölden sulanır. Çiftlik hayvanı olmayıp tamamen doğada yayılır.”

KOYUN VE KEÇİ ETİ MUTLULUK VERİYOR

Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği olarak yurtdışında ve yurtiçinde koyun ve keçi ürünleri ile ilgili yapılan araştırmaları yakından takip ettiklerini belirten Başkan Kılınç, “Yapılan araştırmalarda birçok besin öğesinin doğrudan depresyon ile ilişkisi olduğu görülüyor. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre depresyon tedavisi sırasında psikiyatrik desteğin yanı sıra diyet kalitesinin de son derece önemli olduğu görülmüştür. B vitaminlerinin beyindeki serotonin hormonuna (mutluluk hormonu) direkt etki gösterdiği kanıtlanmıştır. Özellikle kadınlarda düşük gözlenen B12 vitamini içeren besinlerin en başında koyun ve keçi eti geliyor.Çinko yetersizliği olan bireylerde de depresyonun daha sık görüldüğü ve tedavi gören depresyondaki bireylerde de tedaviye yanıtın daha az olduğu görülmüştür. Çinkonun besinsel kaynakları içinde de koyun ve keçi eti yer almakta” ifadesini kullandı.

Kaynak: IHA

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • ARAÇ SAYISI 136 BİNİ GEÇTİ23 Ocak 2024 Salı 15:06
  • DÜZPAŞ'tan aile bütçesine katkı19 Ocak 2024 Cuma 10:15
  • Fındık ihracatı geçen yıla göre azaldı09 Aralık 2023 Cumartesi 10:41
  • DOĞAL KAYNAK KULLANIMI AZALTIYOR02 Aralık 2023 Cumartesi 11:39
  • GRATİS HIGHWAY’DE, MUTLULUK GRATİS’TE!29 Kasım 2023 Çarşamba 09:24
  • FINDIK İHRACATI AZALDI04 Kasım 2023 Cumartesi 14:20
  • 9 BİN TON İHRAÇ EDİLDİ04 Kasım 2023 Cumartesi 14:17
  • İHRACAT VE İTHALAT AZALDI01 Kasım 2023 Çarşamba 13:31
  • 13 MİLYON 639 BİN KİŞİ SEYAHATE ÇIKTI20 Ekim 2023 Cuma 17:30
  • MALİYETLER UÇTU FİYATLAR ARTTI11 Ekim 2023 Çarşamba 10:22
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Haberdarım | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

    Haber Yazılımı: So Bilişim