• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Ünlü Şairler Öğrencilerle Buluştu

Ünlü Şairler Öğrencilerle Buluştu
Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen I. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali’nin “Şiir Okulda” etkinliği kapsamında, Suriyeli genç şair Amal Kassir, İbrahim Tenekeci ve Ahmet Murat Fatih Sultan Meh...

Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen I. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali’nin “Şiir Okulda” etkinliği kapsamında, Suriyeli genç şair Amal Kassir, İbrahim Tenekeci ve Ahmet Murat Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin ev sahipliğindeki panele katıldı. Furkan Çalışkan yönetiminde düzenlenen panel, festivalin üst başlığı olan ‘2015’te Şiir Ne İşe Yarar?’ sorusuyla açıldı.

Suriye adlı şiiriyle ABD’de Grand Slam Ödülü’’ne layık görülen Suriyeli genç şair ve aktivist Amal Kassir, şiiri kendini ifade etmekten ziyade sesi çıkmayanların sesi olmak için yazdığını ifade etti. Kassir, Suriye’deki olayların politik şiirler yazmasında etkili olduğunu vurgulayarak “Eğer hiçbir şey yapmadan durursak çocuklarımıza karşı suç işlemiş oluruz. Devrimi gerçekleştirmenin en güzel yollarından biri de şiir yazmaktır. Bu nedenle benim ilk şiirim Filistin ile ilgiliydi” ifadelerini kullandı.

Şiirlerin kendisine çok değerli dostluklar kazandırdığını belirten İbrahim Tenekeci, “Şiir insana verimlilik katar, rikkat sahibi ve erdemli yapar, edebiyat ve hayat görgüsü kazandırır. Şiir okuyan, yazan biri dünyaya fazla düşkün değildir” dedi.

Gençliğin şiir üzerindeki etkilerine dair de konuşan İbrahim Tenekeci, “Şiir sadece duyguyla yapılacak bir şey değil. Beden gücü de istiyor. Halter çalışır gibi şiir çalışmak gerekiyor. Gençken her taşın altı kaldırılıyor, belli bir tecrübeden sonra şair dünyaya karşı hüküm vermeye başlıyor, bu yüzden şiirsel tarafını zedeliyor. O yüzden başarılı şiirlerin çoğu şairlerin gençlik döneminde yazılmıştır. Bir insan 30 yaşından sonra çok başarılı bir şair olamayabiliyor ama 40 yaşından sonra çok iyi bir öykücü, romancı olabiliyor. Dolayısıyla şiir ve şairin ömrü diğer alanlara göre çok daha kısa” diye konuştu.

Ahmet Murat ise şiirin işlevine dair “Gösterişe aldanıp ruhu, asli nefesi kaybettiğimizi düşünüyorum. Bu gösteriş bizi güçlü soluktan, kökümüzden koparıyor. Benim için şiir nüveyi kaybetmeden ruhumda yaptığım bir kazı. O kazı boyunca rastladığım buluntuları şiirlerimde paylaşıyorum. Ruhun temel sesinden uzak olan şiir kalıcı olmuyor, kana karışmıyor” açıklamasını yaptı.

Panelin ardından Ahmet Murat Muhayyer Münacat, İbrahim Tenekeci Yıkım Kararı ve Yürüyüş Kolu, Amal Kassir ise Suriye isimli şiirlerini okudular.

Kaynak: IHA

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Haberdarım | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Haber Yazılımı: So Bilişim