16 TANE H-A-STALIĞIN ŞİFASI ONDA – SOFRANIZDAN ASLA EKSİK ETMEYİN

Sofranızdan Asla Eksik Etmeyin

16 Tane H-a-stalığın Şifası Onda – Sofranızdan Asla Eksik Etmeyin

15 Aralık 2018 Cumartesi 22:01

Osmanlı Saray mutfağında, hem lezzetinden, hem de şifasından dolayı hiç eksik edilmeyen demirhindi şerbetinin birçok faydası var. Demirhindi adı Arapça’da “hint hurması” demek olan “tamr-i hindimden gelir. Demirhindi şerbetinin ismi, tropikal bölgelerde yetişen demirhindi ağacından geliyor.

1-20181215220346.jpg

Osmanlı saraylarında ikram edilen bu şerbet lezzetli olduğu kadar aynı zamanda çok da şifalı bir içecek. İşte Demirhindinin Sağlık Açısından Faydaları. 1 – Demirhindi meyvesi kan lipidlerini düşürme ve kilo verdirici etkinliğinden dolayı kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir. (JambheshwarUniversity/ 2 – Boğaz ağrılarında suyu gargara şeklinde kullanılabilir. 3 – Ayrıca demirhindi suyu iltihabı’ göz hastalıklarında ve kuru göz tedavisinde kullanılır. 4 – Sarılık ve nezle tedavisinde yıllardan beridir kullanılan bir meyvedir. Soğuk algınlığına gelir. Balgam söktürücü özelliğe sahip. 5 – İçeriğinde bulunan A, C ve E vitaminleri; selenyumdan dolayı kanserle mücadele için iyi bir antioksidan kaynağıdır. – Ateş düşürücü ve soğuk algınlığından koruyucudur. (J.Ethnopharmacol/2010) Meyvesinin yenilebilen kısmına 1 litre kaynatılmış su eklenerek 1 saat bekletilir. Biraz bal ile tatlandırılır. Bu su, içilerek ateş düşürücü olarak fayda verir. 7 – Sindirime yardımcıdır. Kabızlık giderici olarak çok iyi sonuç verir. Laksatif etkisi Afrika ülkelerinde yıllardan beri bilinir ve tedavide kullanılır.

2-920.jpg

8 – Cilt inflamasyonlarında kullanılır. Ciltteki lekelere ve çillere karşı renk açıcıdır. – Hipertansiyon, obezite, kan kolesterol ve trigliserid yüksekliği, bozulmuş açlık glikozuyla karakterize metaboliksendrom tedavisinde etkindir. (ZahedanUniversity/2011) 10 – Barsak spazmlarında rahatlatıcı etkisi mevcuttur. (University of Malakand/2010) Ayrıca bağırsak gazını söktürür. Bağırsak parazitlerine iyi gelir. 11 – Ülser tedavisinde yeni bir ajan olabilir; çünkü ülserde mide asit salgısını azaltıcı etkisi bulunur.(RayatandBahralnstifu/2011) 12 – Safra kesesi rahatsızlıklarında tedavi edicidir. – Ağrılı ve şiş eklemlerde meyvesinin yenilebilen kısmı kullanılır. Romatizma ve kas ağrılarına ve ayrıca vücut ve eklem ağrılarına iyi gelir. Filleri bile sakinleştiren çok özel bir ağrı kesicidir o. 14 – Bazı mide ağrılarına ve mide ekşimelerine iyi gelir. Kusmayı önler.

3-705.jpg

15- İştah açıcı bir özelliği var. Ağız kokusunu giderir. 16 – Serinlik ve rahatlık verir. Susuzluğu giderir. Her öğün bir su bardağı tüketin Peki Demirhindi Şerbeti Nasıl Yapılır? Malzemeler 200 gr. demirhindi 2 litre su 2 adet karanfil 1 adet çubuk tarçın 1 su bardağı toz şeker 1 yemek kaşığı bal 2-3 dal adaçayı 1 tutam ıhlamur 1 baş zencefil Hazırlanışı Demirhindilerin kabuklarını ayıklayın. Ayıkladığınız demirhindileri tencereye alın. Üzerine suyu koyun ve 1 gece bekletin. Demirhindilerin üzerine karanfil, çubuk tarçın, ıhlamur, adaçayı, bal, zencefil ve toz şekeri ekleyerek kaynatın. 1 saat sonrasında kısık ateşte kaynattığınız şerbeti ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuyan şerbeti süzün ve buzdolabında soğutarak servis yapın.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.