KENT KONSEYİ DERSHANELERİN DÖNÜŞÜMÜNÜ MASAYA YATIRDI

Adana Kent Konseyi Eğitim Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Adnan Gümüş, dershaneleri özel okula dönüştürme planının Türkiye tarihinin en sıkıntılı ve zorlu reformlarından biri olduğunu belirterek, “En...

Kent Konseyi Dershanelerin Dönüşümünü Masaya Yatırdı

07 Nisan 2015 Salı 11:43

Adana Kent Konseyi Eğitim Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Adnan Gümüş, dershaneleri özel okula dönüştürme planının Türkiye tarihinin en sıkıntılı ve zorlu reformlarından biri olduğunu belirterek, “En büyük özelleştirmeler, hızlı tren ve üçüncü havalimanı bile bu reformdan daha önemsiz” dedi.

Eğitim sorunları ve dershanelerin özel okula dönüştürülmesi planına ilişkin basın toplantısı düzenleyen Adana Kent Konseyi Eğitim Çalışma Grubu, sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Grup Başkanı Prof. Dr. Adnan Gümüş, kentte öğrenim gören 530 bin civarında öğrenci bulunduğunu kaydetti. Sınıf başına öğrenci sayısının gerektiğinden fazla olduğunu belirten Gümüş, yüzlerce sınıf açılması gerektiğini kaydetti.

“ÖZEL OKUL REKORU KIRILACAK”

4+4+4 eğitim sisteminin ardından yeniden ağır bir süreç yaşadıklarını anlatan Prof. Dr. Adnan Gümüş, hiçbir ön çalışma yapılmadan dershanelerin dönüştürülmesi fikrinin ağır sorunlar meydana getirebileceğine dikkat çekti. En azından pilot bir bölgede sistemin denenmesinin mantıklı olabileceğini belirten Gümüş, bununla alakalı hiçbir bilimsel çalışmanın yapılmadığının altını çizdi. Adana’da 2 bin 43 dershanenin başvurduğunu ve bin 913’ünde ön inceleme yapıldığını kaydeden Gümüş, kentte halihazırda bin 7 resmi, 2 bin 736 özel okul bulunduğunu kaydetti. Gümüş, başvuran dershanelerin özel okula dönüşmesi halinde tarihi bir özel okul sayısı rekoru kırılacağını kaydetti.

“10-20 YIL UĞRAŞACAĞIMIZ BİR KONU”

Dönüşümün dershane sorununu ortadan kaldırmayacağını savunan Prof. Dr. Adnan Gümüş, “Tam da Türkiye’nin göreceği ve en başarılı olduğu Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinin dershaneleşmesi anlamına geliyor bu dönüşüm. Onların içinin boşalması gibi bir sıkıntıyla iç içeyiz ve önümüzdeki onlarca yıl bu yapılanın sonuçlarıyla yüzleşmek ve onu tamir etmekle uğraşacağız. Gerekli yapı, donatı, bahçe uyum sorunlarımız var. Çocuğun kimlik, kişiliğinin, vücudunun gelişmesi açısından çok sorunlar yaşanıyor. Bu nedenle bir an önce frene basılmalı, dönüşüm zamana yayılmalı. Bununla beraber nasıl dönüştürülebileceğiyle ilgili daha uygun modeller geliştirilip öyle devam edilmeli. Bu çok zorlu bir konu ve Türkiye’nin yakın tarihteki en sıkıntılı reformlarından, özelleştirmelerinden, hızlı tren ve üçüncü havalimanından daha önemsiz. Realite bu. Tüm liselerimizi dağıtıp, tekrar harmanlayıp yeniden 10-20 yıl uğraşacağımız bir konu” ifadelerini kullandı.

Toplantıya, Adana Kent Konseyi Başkanı Ahmet Özen, Genel Sekreteri Ekrem Aslan, Kanuni Üniversitesi’nden Hüseyin İkinci, Eğitim-Bir-Sen’den İbrahim Bortaş, Teknik Eğitim Vakfı’ndan Yıldıray Türkoral, Okyanus Kolejleri’nden Metin Kılınç, Adana Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Murat Bilal, Türk-Eğitim Sen’den Selahattin Dolgun ve Kamil Köse ile Adana Kent Konseyi Öğrenci Meclisi Eğitim Başkanı Güven Özel katıldı.

Kaynak: IHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.