KONUŞA KONUŞA BEYİN AMELİYATI

Ülkesinde şifa bulamayan Iraklı bir kadın, Adana Özel Medline Hastanesi’nde uyanık anestezi ile yapılan beyin ameliyatıyla sağlığına kavuştu. Beynin motor bölgesinde bulunan 5x6 cm boyutundaki tümör,...

Konuşa Konuşa Beyin Ameliyatı

15 Nisan 2015 Çarşamba 08:23

Ülkesinde şifa bulamayan Iraklı bir kadın, Adana Özel Medline Hastanesi’nde uyanık anestezi ile yapılan beyin ameliyatıyla sağlığına kavuştu. Beynin motor bölgesinde bulunan 5x6 cm boyutundaki tümör, uyutulmayan hasta ile konuşa konuşa yapılan başarılı bir operasyonla alındı.

Irak’ın Dohuk şehrinde yaşayan 42 yaşındaki Azize Hanife’nin, Irak’ta gittiği hastanede yapılan muayenesinde beyninin sol bölgesi hareket merkezinde tümör olduğu anlaşıldı. Irak’ta bu ameliyatı yapabilecek yeterli donanıma sahip hastane olmadığını düşünen Hanife, ameliyat olmak için Özel Medline Adana Hastanesi yurt dışı hasta transfer ekibi ile iletişime geçti.

Adana’ya gelen hastaya, Özel Medline Adana Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Mehmet Fuat Torun tarafından yapılan ameliyatta, "uyanık anestezi" uygulandı. Böylece doktorlar, ameliyatı hasta ile konuşa konuşa gerçekleştirdi.

"Uyanık anestezi" ile beynindeki tümörün çıkartıldığını belirten Doç.Dr. Torun "Bu tür bir ameliyatlarda, beynin önemli ve hassas bölgelerindeki sorunlarda ’uyanık anestezi’ yöntemi kullanılıyor" dedi.

“NEDEN UYUTMADIK”

Beynin hassas noktalarına hasar vermemek için ameliyat ettikleri kişiyi tam uyutmadıklarını vurgulayan Torun, yöntemin çok sık kullanılmadığını söyledi.

Torun, ameliyat sırasında hastanın yüzünün masaya dönük halde açık bırakıldığını ve ameliyat esnasında hasta ile konuşarak el ve ayağını çekmesi istendiği böylece gelişebilecek güç kaybının takip edildiğini ve böylece hastaya zarar vermeksizin tümörün çıkarıldığını anlattı. Doç.Dr. Torun, konuşmasına şöyle devam etti:

’’Riskli bölgelerdeki tümör ameliyatlarında (konuşma merkezi, hareket merkezi, görme merkezi gibi) hasta kendinde olmazsa, sadece tümörü çıkarmaya odaklanırsınız. İşlem esnasında fark etmeden çok kritik bölgelere zarar verirsek ameliyat sonrası istemediğiniz sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Beyin tümörü ameliyatlarında bu risk her zaman vardır. Hastanın konuşması bozulabilir, felç hali olabilir, görmesi etkilenebilir. Bunlardan kaçınmak için konuşarak tümör çıkarma ameliyatını tercih ettik."

"HİÇ AĞRI DUYMADI"

Tümörü beynin sol tarafında "motor bölge" denilen kısmından alındığını söyleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Mehmet Fuat Torun, "Bu bölgenin çok önemli fonksiyonları var. Sağ taraftaki kolun, bacağın hareketlerini idare eder. Orada olabilecek hasarda hastanın sağ tarafı tamamen felç olabilirdi" dedi.

Hastanın ameliyat sırasında uyanık halde kaldığını, ama ağrı duymadığını anlatan Torun, şunları kaydetti:

"Ağrı duymadan, kritik bölgelere zarar vermeden sorunu gideriyoruz. Bunları hastayla sıkı bir iletişim halinde yapıyoruz. Yani konuşarak, kolunu, bacağını hareket ettirmesini isteyerek olası zarar verecek işlemden kaçınmaya çalışıyoruz. Bu hastamızda da aynı şeyi yaptık. Her hareket sonrasında, ’elimizi sık’, ’bacağını oynat’, ’kolunu hareket ettir’ diyerek durumunu test ettik, konuşarak, sohbet ederek beyindeki sorunlu alanı temizledik. Hastayla sohbet ederek ameliyatı tamamladık."

Ameliyat sırasında doktorla sürekli konuştuğunu, ancak nelerden konuştuklarını fazla hatırlayamadığını dile getiren Azize Hanife, kendisini çok iyi hissettiğini söyledi.

Kaynak: IHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.