• BIST 10045.74
  • Altın 2427.372
  • Dolar 32.4375
  • Euro 34.7804
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Bursalı Hattatlardan Çanakkale Şehitlerine Vefa

Bursalı Hattatlardan Çanakkale Şehitlerine Vefa
Çanakkale’nin Gelibolu ilçesi Kireçtepe Bölgesi’ndeki 15. Jandarma Alay Şehitliği’nin Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu sırasında bulunan 8 mezar taşı Bursalı hattatlar tarafından ok...

Çanakkale’nin Gelibolu ilçesi Kireçtepe Bölgesi’ndeki 15. Jandarma Alay Şehitliği’nin Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu sırasında bulunan 8 mezar taşı Bursalı hattatlar tarafından okunarak, yenileniyor.

Çanakkale Jandarma Alay Komutanlığı’nın talebi üzerine Bursa Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Kireçtepe’deki 8 şehitliğin düzenlenmesini üstlendi. Eski mezar taşlarının üzerinden yarım kalan yazıların pelur kağıtlara kömür tozu ile kopyasını çıkartan Bab-ı Nun Geleneksel Sanatlar Derneği üyesi hattatlar, yazıların eksiklerini tamamlayıp yeniden yazıyor. Böylece orjinalinin tıpatıp benzeri mezar taşları yeniden yapılacak. Bab-ı Nun Geleneksel Sanatlar Derneği tarafından restore edilecek olan kabir taşlarının yazıları, hat ustaları Mahmut Şahin, Mustafa Özay Altın ve Demir Ali Kurtulmuş tarafından elden geçiriliyor.

Bab-ı Nun Geleneksel Sanatlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hattat Mustafa Özay Altın, “Çanakkale Şehitliği’nde bulunan 15. Alaydaki şehitliğin taşlarının yenilenmesi için yapılan bir çalışma var. Bu çalışmada şehitlikte bulunan kabir taşlarındaki deformasyonlar giderilip, Osmanlıca yazıları restore ediliyor. Bab-ı Nun ekibi olarak burada kabir taşlarını olması gerektiği şekilde, yazıları tekrar elden geçirerek yeniden gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. 8 taş üzerinde çalışma yapıyoruz. Bu kabirlerden 6 taşın yeri bellidir. Bunları yenilemeye çalışıyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi orada çok geniş kapsamlı bir çalışma yapıyor. Daha önceden burası atıl durumda, bilinmez bir durumda iken Bursa Büyükşehir Belediyesi konuya el atarak şehitliğimizi en güzel şeklinde restore ediyor" dedi.

Kaynak: IHA

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Haberdarım | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Haber Yazılımı: So Bilişim