• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Fideler bu gübre ile daha çabuk büyüyor

Fideler bu gübre ile daha çabuk büyüyor
Tarımsal atıklar ve hayvan gübreleri ile organik gübre ile verim arttı.

Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜTAGAM) yeni bir bilimsel başarıya daha imza attı. Tarımsal atıklar ve hayvan gübreleri ile organik gübre ile verim arttı.

 DÜTAGAM’da görev yapan Öğretim Görevlisi Dr. Faik Ceylan, tarımsal atıklar ve hayvansal gübrelerle ürettiği organik kompostları, biber fideleri (Capsicum annuum) üzerinde deneyerek elde ettiği verileri, dünyanın en iyi dergileri arasında yayınladı.

Dr. Faik Ceylan yaptığı açıklamada “Bölgemizde ortaya çıkan atıkları, katma değeri yüksek ürün olan organik komposta dönüştürmek istedim. Çalışmamda inek gübresi, tavuk gübresi, fındık yeşil kabuğu, fındık budama atıkları, sebze/meyve atıkları ve kuru yaprakların karıştırılmasıyla oluşturduğum karışımı 180 gün boyunca kompostlaştırdım. Tarlada yetiştirdiğim biberlere uyguladığım kompostların biber fidelerinde kompost uygulanmayanlara ve yapay gübre uygulananlara göre daha fazla biber verimi elde ettim. Bu yayın, aslında çalışma sonuçlarını direkt sahada uygulamalı olarak görmek açısından önemli” ifadelerini kullandı. 

 DÜTAGAM Müdürü Doç. Dr. Çağlar Akçay ise “Bu yapılan çalışma, katı atıkların ve tarımsal atıkların geri dönüşümü ve bertaraf edilmesi açısından önem arz etmektedir. Merkezimizde yaptığımız çalışmalar bölgesel kalkınmaya ve tarımsal ekonomiye büyük fayda sağlıyor, burada yaptığımız çalışmalar, üreticilerin geleceğine ışık tutuyor. DÜTAGAM’da görevli akademisyenimiz tarafından yapılan bu çalışma ile tarımsal atıklardan merkezimizde üretilen doğal kompost gübrelerin, günümüzde kullanılan yapay kimyasal gübrelere alternatif olarak değerlendirilebileceği ortaya konulmuş oldu. Son 6 ay içerisinde merkezimiz akademisyenleri, üniversitemiz çevre ve sağlık teknolojilerinde ihtisaslaşma faaliyetlerinde Scientific Reports dergisinde 2 makale yayınlayarak büyük bir başarıya imza attılar. Bu dergide ilk yayınlanan çalışmamız, tarımsal atıklardan tıbbi mantar üretimi üzerineydi, bu yayın ise tarımsal atıklar ve hayvan gübreleri ile organik gübre üzerine olmuş oldu” şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Haberdarım | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Haber Yazılımı: So Bilişim