• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 26 °C

ORGAN BAĞIŞI İNSANİ BİR DAVRANIŞ

ORGAN BAĞIŞI İNSANİ BİR DAVRANIŞ
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ ve Doku Bağış Koordinatörlüğü, 3-9 Kasım Organ Bağış Haftasında Tıp Fakültesi Hastanesi’nde açtığı stant ile toplumsal farkındalık oluşturulmasına katkı sağlıyor.

 Düzce Üniversitesi organ ve doku bağış koordinatörlüğü birçok faaliyete imza atıyor. Tıp Fakültesi Hastanesinde açılan farkındalık standında; halkı doğru bilgilendirmek ve bilinçlendirmek adına organ bağışının önemiyle ilgili bilgilendirici broşürler paylaşılarak sosyal bilincin daha da artırılması amaçlanıyor. 
 Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ ve Doku Nakil Koordinatörü Doç. Dr. İlknur Suidiye Yorulmaz, “Her yıl 3-9 Kasım tarihleri arası Organ Bağış Haftası olarak kutlanmaktadır. Üniversitemiz Hastanesi Organ ve Doku Bağış Koordinatörlüğü, toplumu organ bağışı hakkında bilgilendirmek, organ bağışını arttırabilmek ve organ bağışı hakkında farkındalık oluşturabilmek amacıyla çalışmalarına devam etmekte. Bu anlamda farkındalık standları ve çeşitli etkinlikler düzenleyen Organ ve Doku Bağış Koordinatörlüğü, bu yıl da Organ Bağış Haftasında üniversitemiz bünyesinde birçok faaliyete imza atıyor” şeklinde konuştu. 

  “Organ bağışının önündeki en büyük engel bilgisizlik”
 Organ bağışının, organları görev yapamayacak derecede hasarlanmış hastalar ve onların aileleri için bir umut olduğunu belirten Yorulmaz, halkımızın bu konuda bilgilendirilmesinin bir zorunluluk olduğunu ifade ederek organ bağışının önündeki en büyük engelin bilgisizlik, eğitimsizlik ve empati yoksunluğu olduğunu sözlerine ekledi. Eğitim ve farkındalık oluşturma açısından üniversitelerin çok büyük bir rolü ve sorumluluğu olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Yorulmaz,  bir umutla, bir o kadar da çaresizlikle organ nakli bekleyenler için tüm duyarlı vatandaşlarımızı organ bağışına davet etti.
 Organ nakli ve din konusunda açıklamalarda bulunan Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Furat Akdemir ise, “Organ veya doku, ölü veya canlı bir insandan başka bir insana, bir insanın kendi vücudundan yine kendisine veya bir hayvandan bir insana nakledilebilir. Her insan yaşam süreci içinde mutlaka hasta olabilmekte ve farklı tedavi süreçleri yaşayabilmektedir. Organ, doku ve kan nakli, her birey için yaşamında karşılaşabileceği bir tedavi yöntemidir. Geçmişte organ ve doku nakli gerçekleştirilebilen bir tedavi yöntemi değildi. Tıp ve bilimin gelişmesi sonrası günümüzde organ nakli yapılmaktadır. İnsan sağlığı söz konusu olduğunda mutlak anlamda tedavi edilmesi gereklidir. Organ ve doku nakline bu zeminde bakmak gereklidir. Kuran-ı Kerim; ‘Kim bir insana hayat verirse, onun tüm insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı’ buyurulmuştur” ifadelerini kullandı.

  “Din işleri yüksek kurulu organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır”
 Organ ve doku naklinin farklı boyutları olan bir tedavi yöntemi olduğunu belirten Doç. Dr. Akdemir, “Dinin ve tıp ilminin ortaya koyduğu veriler ve değerlendirmeler üzerinden konuya bakmak gereklidir. Tıp ilmi ve dinin amacı ortaktır, temelde hedefleri insandır. Her şeyden önce her şeyin yasal, doğru ve insani zeminde yaşanmasını sağlar. İnsan saygındır, sağlığı ve bedeni korunması gerekir. Organ ve doku nakli ile ilgili Tüm İslami kurum ve kuruluşlar uygun görüşler ileri sürmüşlerdir. Bu konuda, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır” sözleriyle açıklamalarına devam etti.

  “Organ ve doku nakline katılmak dini ve insani bir davranıştır”
 Din ve tıp dünyasının organ ve doku nakline yaklaşımının insana saygı ve sağlığını koruma temelinde olduğunu dile getiren Akdemir, “Bu konuda bağışta bulunacak bireyin ve yakınlarının görüşü ve onayı esastır. Organ naklinde bulunacak bireyin yaşamı sona ermeden, organ alınamaz, yaşam hakkına ve bedenine dokunulamaz. Organ ve doku nakline katılmak, destek vermek ve katkıda bulunmak dinî ve insani bir davranıştır. Her an karşı karşıya kalacağımız bir tedavi yöntemine önceden destek vermek bir diğergamlık ve sorumluluktur. Bu alanda tedavi bekleyen binlerce hastaya yardımcı olmak yine dini ve insani bir görevdir” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.   
  

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Haberdarım | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Haber Yazılımı: So Bilişim