• BIST 9083.55
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Yeni başbakan Binali Yıldırım

Yeni başbakan Binali Yıldırım
AK Parti, hafta sonu gerçekleşecek olağanüstü kongresindeki genel başkan adayını bugün açıkladı. Genel başkan adayı eğilimlerden de birinci çıkan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım oldu.

AK Parti hükümetlerinde 12 yıl kesintisiz Ulaştırma Bakanlığı görevini sürdüren, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en güvendiği isimlerden Binali Yıldırım, AK Parti'nin Genel Başkanı, Türkiye'nin yeni Başbakan'ı oldu.

 

AK Parti'de eğilim için oluşturulan komisyon dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme yaptı ve eğilimden çıkan Yıldırım ismini sundu. Erdoğan'ın da eğilim yoklamasına paralel biçimde kafasındaki isim olarak Yıldırım'ı işaret ettiği iddia edildi.

 

AK Parti'de pazartesi ve salı günü, 800'ü aşkın partilinin katılımı ile eğilim yoklaması yapıldı. Yoklamalardan açık ara farkla önce çıkan isim Yıldırım oldu. Kapalı zarflarda ağırlıklı olarak tercih edilen Yıldırım'ın yanı sıra Bekir Bozdağ, Numan Kurtulmuş, Mehmet Ali Şahin, İsmet Yılmaz, Berat Albayrak'ın da yazıldığı anlaşıldı.

 Tüm bu süreçlerin ardından AK Parti MKYK bugün saat 11.00'de toplandı. Toplantıda, eğilim sonuçları ele alındı ve genel başkan adayının ismi kararlaştırıldı. Tüm milletvekillerinin de davet edildiği Genel Merkez'deki toplantıda, 22 Mayıs'taki olağanüstü kongrede tek aday olacak ardından da Başbakanlık görevini üstlenecek isim kamuoyuna açıklandı.

Yeni genel başkan adayı Binali Yıldırım, 2. Olağanüstü Büyük Kongre'ye tek aday olarak girecek. Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ardından Ak Parti'nin 3. genel başkanı olacak. Kongrenin konsepti Kutlu yürüyüşe devam olarak belirlenirken dün Ankara sokakları da pankartlarla süslendi.

 Ak Parti'nin kurucularından olan Binali Yıldırım 58'nci hükümet ile başlayan Ak Parti iktidarında üst üste kurulan dört hükümette de görev aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a en yakın isimlerden olan Yıldırım, Ak Parti'nin en çok konuşulan, tartışılan ulaştırma projelerine imza attı ve 12 yıl aralıksız Ulaştırma Bakanlığı yaptı. Ak Parti döneminin en başarılı bakanlarından biri olan Yıldırım'ın adı daha önce de genel başkanlık için gündeme geldi. Yıldırım, Davutoğlu'nun adının açıklandığı toplantıya katılmamasıyla dikkat çekti. Ak Parti 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde büyük önem verdiği İzmir'de Belediye Başkan adayı olarak Yıldırım'ı gösterdi. Yıldırım bu nedenle bakanlık görevinden ayrıldı. Bakanlığı 26 Aralık 2013'te karaman Milletvekili Lütfi Elvan'a devretti. Yıldırım yerel seçimde partisinin İzmir'deki yüzde 30'lar civarındaki oyunu, yüzde 36'ya yükseltti, kazandığı belediye sayısını da birden 6'ya çıkardı ama seçimi kazanamadı.

 

CUMHURAŞKANI YANINDAN AYIRMADI

7 Haziran 2015'te yapılan seçimlerde partisinin üç dönem kuralı nedeniyle milletvekili listesinde yer almayan Yıldırım, Erdoğan'ın yanında görmek istediği isimlerin başında geldi. Başbakanlığı döneminde yatırımlardan sorumlu danışmanı olarak görevlendirdi, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olması ile birlikte yine danışmanı sıfatıyla Saray'a geçti. 1 Kasım seçimlerine giderken kuralın kaldırılması üzerine İzmir'den aday gösterildi ve Meclis'e girdi. Adı Eylül ayında yapılan 5. Büyük Kongre öncesinde Erdoğan ve Davutoğlu arasında yaşanan MKYK listesi anlaşmazlığı üzerine genel başkan adayı olarak öne çıktı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Haberdarım | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Haber Yazılımı: So Bilişim