• BIST 9151.98
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Bu 5 Belirtiye Dikkat Edin! Farkına Bile Varmadan Anksiyete Çekiyor Olabilirsiniz

Bu 5 Belirtiye Dikkat Edin! Farkına Bile Varmadan Anksiyete Çekiyor Olabilirsiniz
.

Anksiyete özellikle son yıllarda adını sıkça duyduğumuz bir terim oldu. Ancak anksiyete tam olarak ne anlama geliyor? Anksiyete çeşitleri ve belirtileri neler? Daha da önemlisi farkına bile varmadan bir çeşit anksiyete bozukluğu yaşıyor olabilir miyiz? Öncelikle anksiyete türlerini inceleyerek BAKALIM.

Anksiyete Bozuklukların Türleri

Genel Anksiyete Bozukluğu

Genel anksiyete bozukluğu çeken hastalar, fiziksel ve zihinsel sağlık, kariyer ve ev yaşamı gibi günlük sorunlar hakkında fazlasıyla endişelenirler. Bu tür şeyler için endişelenmek aslında sağlıklı bireyler içinde olası ve normaldir. Ancak anksiyete sahibi kişiler öylesine yoğun endişe yaşarlar ki, gündelik hayata devam etmekte zorlanırlar. İstemsiz olarak ağlayabilir, kendilerini hiçbir şey yapmak istemiyormuş ve sıkışmış gibi hissedebilirler. Ayrıca hastalar çok uyuma ya da tam tersi olarak çok az uyuma gibi uyku problemi çekmeye meyillidirler.

a1-029.jpg

PANİK BOZUKLUĞU

Panik bozukluğuna sahip hastalar, büyük bir tehlike ile karşı karşıya olmadıkları halde kendilerini yoğun bir şekilde tehlikede hissederler. Vücudun tehdit mekanizmasının yanlış çalışmasıyla tetiklenir. Diğer insanların ufak bir heyecanla geçiştirebildikleri şeyler karşısında nefes nefese kalabilir, kalp ritimleri hızlanıp, hareketsiz kalabilirler. Semptomlar adeta kalp krizine benzer ancak kaynağı psikolojiktir. Kadınlarda briaz daha sık görülür.

a2-023.jpg

SOSYAL FOBİ

Hastalar genellikle yaşıtları tarafından yargılandıklarını düşünürler ve bu yüzden derin ve sebepsiz bir utanç duygusu hissederler. Herhangi bir sosyal durum da kendilerini özgüvensiz hissederler. Sosyal iletişime geçtiklerinde, ters bir durum olduğunda genellikle panik atak semptomlarına benzer semptomlar yaşarlar. Apartmanda bir komşuyla karşılaşmak gibi sıradan şeyler, sosyal fobiye sahip kişilere ölümcül derecede zor gelebilir. Genellikle sosyal iletişimden kaçınma eğilindedirler.

a3-023.jpg

BELİRLİ FOBİLER

Hastalar kendilerini fazlasıyla tehlike altında hissederler. Yükseklik, su, böcekler, hayvanlar veya durumsal örnekler belirli fobilerin içinde yer alırlar. Sadece bunları düşünmek bile yoğun endişe duymalarına ve kendilerini tehlike altında hissetmelerine sebep olabilir. Nefes nefese kalabilir, kriz benzeri ataklar geçirebilirler. Çoğunlukla sebebi geçmişten gelen bir tür travmadır. Fobilerin korkulacak şeyler olmasına gerek dahi yoktur. Masum bir kedi yavrusuna karşı dahi fobi besleyen birçok insan vardır.

a4-018.jpg

Anksiyete olabilir miyim? diye düşünüyorsanız kontrol etmeniz gereken 5 semptom

1) Aşırı Endişe

Anksiyete bozukluğunun en önemli belirtisi endişedir. Günlük meseleler hakkında az veya çok endişe duyabilirsini ve bu normaldir ancak hafta boyunca veya ay boyunca sürekli olarak endişe duymak bu duruma dahil  değildir. Endişe duymanın sizi günlük rutininizden alıkoyması, normalde yaptığınız şeyleri endişe korkusuyla yapmakan vazgeçmeniz gibi belirtiler anksiyete göstergesidir. Bu durum sizin fiziksel sağlığınıza da etkileyecektir; kas ağrısı veya yorgunluk hissedebilirsiniz.

a5.jpeg

2) Bozulan Uyku Düzeni

Önemli bir görüşme veya sınav öncesindeki gece endişeli hissetmeniz çok doğaldır. Ancak geceleri duyduğunuz normal endişe ile anksiyete arasında önemli farklılıklar vardır. Eğer neredeyse bütün bir gece endişeniz yüzünden uyuyamıyorsanız, anksiyete bozukluğuna sahip olabilirsiniz. Düşünceleriniz gerçek sorunlar veya var olmayan şeyler hakkında olabilirler. Başka bir ipucu ise uyandığınız zamanlarda kendinizi dinlenmiş değil, garip bir şekilde düşünceli hissediyor olmanızdır. Bu stresin uyku anında bile üstünüzde olduğunun göstergesidir.

a6-006.jpg

3) Kas Ağrıları

Sürekli kas gerilimi yaşamak anksiyete ile ilişkilendirilebilir. Kas gerilmesi yaşayan hastalar çoğu zaman çenelerini sıkarlar. Vücutlarında olur olmadık yerlerde ağrı hissedebilirler ve bu durum sürekli olarak devam eder. Bu semptom kalıcı bir hal alabilir ve günlük yaşamınızı etkileyebilir. Uzun süredir bu semptomlara sahipseniz, kas ağrılarını dikkate almalısınız. Hızlı bir çözüm olarak düzenli egzersiz yapmaya başlayabilirsiniz.

a7-004.jpg

4) Sindirim Problemleeri ve Hazımsızlık

Anksiyete sadece zihninizi değil aynı zaman da vücudunuzu da etkilemektedir. Uzmanlara göre anksiyetenin kendini ilk olarak gösterdiği yerlerin başında sindirim sistemi gelmektedir. Bağırsaklarınızla ilgili düzensizlikler yaşıyor veya mide problemleri çekiyorsanız ve üzerinizde genel bir huzursuzluk hali varsa bir tür anksiyeteden muzdarip olabilirsiniz.

5) Panik Atak

Panik atak korku dolu ve umutsuz hissettiğiniz zamanlar da fiziksel semptomların zirve yaparak kendini göstermesi halidir. Bu semptomlar hızlı atan kalp atışları, göğüs ağrısı, sersemlik ve yoğun ter şeklinde görülebilir ve dakikar boyunca sürebilirler. Panik atak geçirdiğiniz yerlerden bir süreliğine uzak durmaya çalışın ve panik atak ya da benzeri bir durumla karşı karşıya kaldıysanız lütfen bir an önce bir psikiyatri kliniğine görünün. Panik atak anksiyete ya da diğer bir tür psikolojik rahatsızlık yaşadığınızın kesin belirtilerinden biridir ve gözardı edilmemelidir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • SAĞLIKLI YAŞAMIN ANAHTARI HAREKET09 Aralık 2023 Cumartesi 11:04
  • ÇOCUK KEMOTERAPİ ÜNİTESİ AÇILDI27 Kasım 2023 Pazartesi 14:38
  • DİŞ SAĞLIĞININ ÖNEMİ ANLATILDI27 Kasım 2023 Pazartesi 14:02
  • KIŞ AYLARININ SESSİZ KATİLİ16 Kasım 2023 Perşembe 11:32
  • ÇOCUKLAR VE BÜYÜKLER RİSK ALTINDA13 Kasım 2023 Pazartesi 15:03
  • SAĞLIK HİZMETİ HALKIN AYAĞINA GİDİYOR02 Kasım 2023 Perşembe 14:49
  • ANNE SÜTÜ İLK AŞIDIR04 Ekim 2023 Çarşamba 17:17
  • Anne sütünün önemi dikkat çekildi02 Ağustos 2023 Çarşamba 17:04
  • Dünyada 354 milyondan fazla insan bu virüsle yaşamakta01 Ağustos 2023 Salı 12:25
  • BU HASTALIK EVRENSEL BİR SORUN31 Temmuz 2023 Pazartesi 09:45
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Haberdarım | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

    Haber Yazılımı: So Bilişim