46.TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrenciler Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışması Sergisi, Ardahan, Artvin, Erzincan, Kars, Rize Bayburt, Erzurum Trabzon, Gümüşhane ve Iğdır olmak üzere on ilin katılımıyla Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde sergilendi.
Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde düzenlenen törenin açılışında konuşan TÜBİTAK “Ortaöğretim Öğrenciler Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışması” Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir, yaptığı konuşmada, proje merakın ve hayalin neticede kâğıda dökülmüş hali olduğunu ve toplumun ihtiyaç duyduğu bir problemi çözüme kavuşturma aşamasının ilk basamağı olduğunu söyledi.
PROJE SAYISI BAKIMINDAN, TÜM BÖLGELER İÇİNDE BİRİNCİ SIRADAYIZ
TÜBİTAK’ın bilime yön veren güzide bir kurum olduğunu anımsatan Beydemir, konuşmasına şöyle devam etti: “Bilim İnsanı Destekleme Programı” çerçevesinde yürüttüğü birçok faaliyetten bir tanesi de “Ortaöğretim Öğrenciler Arası Araştırma Projeleri” yarışmasıdır. Bu yıl 46.sı düzenlenen bu yarışmada, 12 bölge yer almaktadır ve 10 ilden oluşmaktadır. Bölgemiz, her geçen yıl proje sayısını artırmıştır. Bu yılda 2413 projeyle tüm bölgeler arasında birinciliğe oturmuştur. Bu durum bölgemizde proje hazırlama kültürünün oturmaya başladığının önemli bir göstergesidir. Proje kültürünün oturmaya başladığı bölgemizde, kaliteli proje çalışmalarının da imkânlar ölçüsünde bir noktaya getirilebilmesi için uğraşlarımız devam edecektir.”
Erzurum Milli Eğitim Müdür Vekili Samih Kır da konuşmasında, bilgi çağının yaşandığı günümüzde, eğitim sistemimizde temel amacın, öğrencilere mevcut bilgileri aktarmaktan çok, bilgiye ulaşma ve bilgi üretme becerilerini kazandırmak olduğunu ifade etti.
Kır, “Proje tabanlı dediğimiz yaklaşım, bireysel ya da küçük gruplar halinde, doğal koşullar altında yaşama benzeyen bir yaklaşımla, problemlerin çözümünü amaçlayan bir öğrenme biçimidir. Proje tabanlı öğrenme öğrencilere, öğrenme becerilerini geliştirip zenginleştirme bilgilerini yansıtma ve kullanımları için çoklu yollar önerme, zekânın farklı boyutlarını kullanmasına izin verme, probleme dayalı öğrenme biçimleri geliştirme gibi önemli katkılar sağlamaktadır” dedi.
Bugün Burada Bulunan Gençler, Yarın Birer Bilim Adamı Olarak Ülkelerine Hizmet Edeceklerdir.
Atatürk Üniversitesi’nin büyük ve en huzurlu üniversitelerden biri olduğunu hatırlatan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, konuşmasında, bugün proje yapmaya başlayan gençlerin, yarının bilim adamları olacaklarını hatırlatarak, proje yapmanın, fikir üretmenin doğuştan olan bir kabiliyet olduğunu ve bunları yerine getirmenin ve projelendirerek hayata geçirmenin de yine gençlere bağlı olduğunu söyledi.
2413 proje arasından seçilerek gelen öğrencilere de ayrıca teşekkür eden Koçak, burada bulunan gençlerin yarın, bilim adamı olarak ülkeye hizmet edeceklerini de sözlerine ekledi.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.