• BIST 9572.07
  • Altın 2487.933
  • Dolar 32.508
  • Euro 34.8335
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C

Görme Engellilere Sensörlü Ceket

Görme Engellilere Sensörlü Ceket
Bilim Şenliği 2015 Proje Yarışması’na katılan 12 yaşındaki Esra Arslan görme engelliler için hazırladığı sensörlü ceketle ilgi topladı.Bursa’nın Yıldırım İlçesi’ne bağlı Kızıklar Ortaokulu 7. sınıf öğ...

Bilim Şenliği 2015 Proje Yarışması’na katılan 12 yaşındaki Esra Arslan görme engelliler için hazırladığı sensörlü ceketle ilgi topladı.

Bursa’nın Yıldırım İlçesi’ne bağlı Kızıklar Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Esra Arslan, Bilim Şenliği 2015 Proje Yarışması’na görme engellilerin rahatlıkla yürümesini sağlamak amacıyla tasarladığı sensörlü ceketle katıldı. Bir ceketin çeşitli bölgelerine yerleştirilen park sensörleriyle, bu ceketi giyen kişinin herhangi bir nesneye yaklaştığı anda sensörlerin sinyal vererek çarpmayı engellemesi fuar katılımcılarının ilgisini çekti. Çevresindeki görme engelli insanların yaşadığı sorunlardan yola çıkarak, bu projeye başladığını dile getiren 12 yaşındaki Esra Arslan, “Bu projeye ‘Ceketsiz Çıkmam Abi’ adını verdik. Görme engellilerin yolda yürürken herhangi bir nesneye çarpmasını önlüyoruz. Park sensörleri engellinin ceketinin cebine veya yakasına takıldığı zaman 2 metre kala bu sensörler ötmeye başlıyor. Kişi, cisme yaklaştıkça örtme sesi yükseliyor. Çevremdeki görme engelli insanların yaşadıklarından etkilendim. Bu konuyu çok araştırdım, seminerleri takip ettim. Bilim insanlarının yazdığı kitapları okudum. Görme engelli bireylerin engellere çarpmasını en aza indirmek ve koruması zor olan baş kısımlarını korumalarını sağlamayı amaçladık. Bu projeyi geliştirmeyi gerçekten çok istiyoruz. Bence sadece bunlarla da kalınmamalı. Belediyeler ve kuruluşlar sokaklardaki tabelaları güzergahları görme engellilerin de yararlanabileceği bir sistemde tasarlamalılar” dedi.

“ÖĞRENCİMİ TEBRİK EDİYORUM”

Öğrencisinin kendisine bu şekilde bir fikri olduğunu söylediğinde mutluluk duyduğunu belirten proje danışmanı Kızıklar Ortaokulu Fen Bilimleri Öğretmeni Faik Erdoğan “Ben de ona bu konuda yardımcı oldum. Danışmanlık yaptım ve bazı konularda yönlendirdim. Kendisi bu konuda bir araştırma yaptı. Bunu günlük hayatta nerelerde kullanabiliriz. Görme engellilere ne gibi faydaları olabilir şeklinde bunları araştırdı. Çevresindeki görme engelli tanıdıklarına sordu. Çok da güzel olumlu tepkiler aldık. Bu tepkileri de görünce böyle bir proje yapmaya karar verdik. Sonuç olarak yarışmaya başvurduk ve ön elemeye geldik. Buradayız. Burada olmaktan mutluyuz. Öğrencimi tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce organize edilen Bursa Bilim Şenliği kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenen Bilim Şenliği 2015 Proje Yarışması ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik ilk eleme sergisiyle Merinos Kültür ve Kongre Merkezi Fuaye Alanı’nda ziyaretçilerini bekliyor. 284 projenin katıldığı yarışmada sergi sonunda seçilen 50 proje final yükselme başarısı gösterecek olurken, yarışma kapsamında Temel Eğitim Okulları Projeleri kategorisinde birinciye 5 bin, ikinciye 3 bin ve üçüncüye 2 bin lira, Üniversite Kulüpleri kategorisinde birinciye 6 bin, ikinciye 4 bin ve üçüncüye 3 bin lira, Ortaöğretim okulları projeleri kategorisinde birinciye 5 bin, ikinciye 3 bin, üçüncüye 2 bin lira ödül verilecek.

Ayrıca bireysel mucitler kategorisinde birinci 10 bin, ikinci 7 bin, üçüncü 5 bin lira, Mesleki Eğitim Okulları Projeleri’nde de birinci 5 bin, ikinci 3 bin ve üçüncü 2 bin liralık ödülü almaya hak kazanacak.

Kaynak: IHA

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Haberdarım | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Haber Yazılımı: So Bilişim