• BIST 8718.11
  • Altın 2244.727
  • Dolar 32.3302
  • Euro 35.1556
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Kalp Krizi 1 Ay Önceden Geliyorum Diyor

Kalp Krizi 1 Ay Önceden Geliyorum Diyor
Ülkemizde ölüm nedenleri arasında kalp hastalıkları ilk sıralarda yer alıyor.

Ülkemizde ölüm nedenleri arasında kalp hastalıkları ilk sıralarda yer alıyor. Uzmanlardan art arda kalp sağlığı hakkında uyarılar geldi. Medipol Üniversitesi Hastanesi Kalp Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun da kalp krizinin önceden belirti verdiğini ifade ederek, herkesin merak ettiği soruları yanıtladı:

1-792.jpg

Bu Belirtilere Dikkat! Göğüsün tam ortasında 'iman tahtası' dediğimiz kemiğin altında baskı tarzında ağrı olur. Bu ağrı sol kola ve çeneye doğru yayılabilir. Kalp krizi ağrısı istirahatte geçmez ve ağrı 20 dakikadan uzun sürer. Ağrıyla birlikte soğuk terleme, mide bulantısı, kusma, nefes darlığı ve çarpıntı olur. Şeker hastaları hiç ağrı duymadan da kalp krizi geçirebilir. Bazı hastalarda mide ülseri veya safra kesesi taşı ağrısıyla kalp krizi ağrısı karıştırılabilir. Bu konuda birçok örnek mevcuttur. Kalp Krizi Önceden Anlaşılır mı? Çoğu zaman anlaşılır. Fakat bazen kalp krizi hiçbir bulgu vermeyebilir. Kalp hastalıklarını önceden anlayabilmek için mutlaka kalp krizine dair risk faktörlerinin (hipertansiyon, şeker, sigara, ailede kalp hastalığı, kolesterol yüksekliği, şişmanlık) ortaya konması gerekmektedir. Fizik muayene, elektrokardiyografi, kan tetkikleri, efor testi, ekokardiyografi, sintigrafik tetkikler, çok kesitli bilgisayarlı tomografi, gerekli görülürse koroner anjiografi gibi testlerle kalp hastalıkları tanısı konulup, kalp krizi riski önceden tahmin edilebilir. Nasıl Korunuruz?

2-673.jpg

Eğer kullanılıyorsa sigara mutlaka bırakılmalı. Haftada en az 3 gün 45 dakika düzenli yürüyüş ve egzersiz yapılmalı. İdeali haftanın 7 günü, günde 30 dakika tempolu yürüyüş yapmaktır. Mutluluk, huzur, kalbe faydalı duygulardır. Stres, depresyon, mükemmelliyetçi kişilik kalp krizi riskini artırmaktadır. Düzenli beslenmek kalp sağlığı açısından önemlidir. Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, obezite, şeker hastalığı, özellikle ailesinde erken yaşta kalp krizi geçiren hastalar risk altındadır. Mutlaka bu hasta grupları belli aralıklarla kardiyoloji doktoruna kontrole gitmelidir. Aç kalarak değil, sağlıklı, dengeli beslenerek ve spor yaparak kilo vermek, hem tansiyonu, şekeri ve kolesterolü düşürür hem de kalp sağlığını korur. Tetikleyen Faktörler Nelerdir ? Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, sigara kullanımı, kolesterol yüksekliği, hareketsiz yaşam tarzı, obezite, dengesiz beslenme, ailede kalp hastalığı gibi risk faktörleri bulunan kişilerde kalp krizi gelişme riski yüksektir. Bu kişiler muhakkak kardiyolojik muayeneden geçmelidir. Kalbin en büyük düşmanlarından biri adrenalindir. Adrenalin korku, heyecan ve üzüntü gibi durumlarda yükselir. Adrenalin yükselmesine sebep olan durumlar bir kalp krizini tetikleyebilir.

3-512.jpg

Bu nedenle yüksek adrenalinden kaçınıp, sakin olunmalıdır. Aç Karnına Spor Yapın Kondüsyonsuz insanlarda, tok karnına, ağır spor yapmak kalp krizini tetikleyebilir. Kalbin damarları kalp kaslarının çalışması için kalbe kan pompalar. Eğer bu esnada midemiz dolu ise, kalbimiz ikinci bir faaliyete daha geçerek sindirim için midenize de kan pompalamaya başlar. Ağır egzersiz yaptığımızda eğer karnımız toksa, kalbin iş yükü 2 katına çıkacaktır. Eğer aç olsak sadece kalp kendisinin çalışması için kan pompalayacakken, tok midede bir de besinleri sindirmek için enerji harcayacak ve iş yükü artacaktır. Bu da kalbin yorulmasına ve kriz geçirmesine yol açacaktır. Ağır Egzersiz Tehlikeli Risk faktörü olan kondüsyonu düşük kişilerin aşırı efor sarfetmesi, damar içindeki aterom plağının çatlaması, ardından pıhtı oluşması ve damarı tıkamasıyla kalp krizine yol açabillir. Kilolu kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Ayda yılda bir yapılan halı saha maçı kalp krizi riskini 2 kat, nadir yapılan kondisyonsuz ağır egzersiz ise ani ölüm riskini 20 kat artırır. Soğuk Havalar Kalp Krizine Sebep Olur mu?

4-285.jpg

Aşırı soğuk havalar kalbi besleyen damarlarda büzüşmeye neden olarak kalp krizini tetikleyebilir. Soğuk hava veya soğuk rüzgarlı havada spor yapmak kalp krizini tetikler. Kalp krizi özellikle kış aylarında, sabah erken saatlerde ve uyanırken daha sık görülür. Mide Ameliyatı Etkiliyor mu? İşadamı Mustafa Koç'un geçen yıl yaptırdığı mide küçültme ameliyatı sonrasında önceki gün kalp krizi geçirerek vefat etmesi, akılları karıştırdı. Birçok kişi, 'Mide kelepçesi yüzünden kalp krizi geçirdi?' diye düşünürken, uzmanlardan farklı görüşler geldi. Prof. Dr. Bilal Boztosun, "Mide küçültme ameliyatlarının doğrudan kalp krizi riski ile bağlantısı yoktur" derken, Dr. Fevzi Özgönül, mide küçültme ameliyatlarının kalıcı zararlar verdiğini öne sürdü. Prof. Mehmet Birhan Yılmaz da, mide ameliyatının vücutta bazı maddelerin düzeyini değiştirip, ani ölüm riski oluşturabileceğini vurguladı.. Kaynak:Takvim

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • SAĞLIKLI YAŞAMIN ANAHTARI HAREKET09 Aralık 2023 Cumartesi 11:04
  • ÇOCUK KEMOTERAPİ ÜNİTESİ AÇILDI27 Kasım 2023 Pazartesi 14:38
  • DİŞ SAĞLIĞININ ÖNEMİ ANLATILDI27 Kasım 2023 Pazartesi 14:02
  • KIŞ AYLARININ SESSİZ KATİLİ16 Kasım 2023 Perşembe 11:32
  • ÇOCUKLAR VE BÜYÜKLER RİSK ALTINDA13 Kasım 2023 Pazartesi 15:03
  • SAĞLIK HİZMETİ HALKIN AYAĞINA GİDİYOR02 Kasım 2023 Perşembe 14:49
  • ANNE SÜTÜ İLK AŞIDIR04 Ekim 2023 Çarşamba 17:17
  • Anne sütünün önemi dikkat çekildi02 Ağustos 2023 Çarşamba 17:04
  • Dünyada 354 milyondan fazla insan bu virüsle yaşamakta01 Ağustos 2023 Salı 12:25
  • BU HASTALIK EVRENSEL BİR SORUN31 Temmuz 2023 Pazartesi 09:45
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Haberdarım | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

    Haber Yazılımı: So Bilişim