• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Resmi Gazete’de yayınlandı

Resmi Gazete’de yayınlandı
Resmi Gazete’de yayınlandı

Resmi Gazete’de yayınlandı Cumhurbaşkanlığının 2019’a yönelik senelik programında, sağlık alanındaki hedefleri arasında, Beslenme Dostu Okul Programı uygulamasına devam edilmesi ve ilkokullarda “okul yemeği” programına başlanması yer aldı. Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında piyasaya çıkan “2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı senelik Programı”nda sağlık hizmetlerine yönelik hedefler sıralandı.

1-727.jpg

Yurttaşların yaşam kalitesi ve süresinin yükseltilmesi ile ekonomik, toplumsal ve kültürel hayata bilinçli, aktif ve sağlıklı bir halde katılımlarının sağlanması, amaçlanan hedefler arasında yer aldı. Programa göre, bu amaç doğrultusunda, veriye ve kanıta dayalı politikalarla desteklenen, erişilebilir, nitelikli, maliyet etkin ve sürdürülebilir bir sıhhat hizmeti sunumu esas olacak. Öncelikle koruyucu sıhhat hizmetlerinin güçlendirilmesi, birinci basamak sağlık hizmetlerinin etkinleştirilmesi, altyapı ve sıhhat personeli ihtiyacının karşılanması ve ülke genelindeki dağılımlarının dengelenmesi sağlanacak. Sıhhat hizmetlerinin eşitlik ve hakkaniyet ilkesiyle, h-asta haklarının saygılı, erişebilir, etkin ve kaliteli bir yapıya kavuşturulması, akılcı ilaç kullanım mekanizmaları oluşturulacak.

2-612.jpg

Sağlıklı yaşam tarzı teşvik edilecek ve daha erişilebilir, uygun, etkili ve etkin bir sıhhat hizmeti sunulması öncelikli politikalar içinde yer alacak. Bulaşıcı olmayan h-astalıklar ve bu tarz şeylerin risk faktörlerine ilişkin koruyucu ve tedavi edici hizmet kapasitesi artırılacak, aşırı kiloluluğun önlenmesi için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesine yönelik ilgili paydaşlarla koordineli bir halde mevcut programlar yaygınlaştırılacak ve ilave düzenlemeler yapılacak. Bu kapsamda, bulaşıcı olmayan h-astalıklara yönelik farkındalığın artırılması amacıyla eğitim materyalleri hazırlanacak, etkinlik ve faaliyetler gerçekleştirilecek. Beslenme Dostu Okul Programı uygulamasına devam edilecek, bunun yanında ilkokullarda okul yemeği programına başlanacak. Tüketicilerin, gıda içeriklerini sıhhat açısından daha kolay değerlendirmesini sağlamak amacıyla besin ambalajlarındaki renkli ön yüz etiketleme uygulamasına geçilecek.

3-467.jpg

Sağlık Bakanlığı, üniversiteler ve sivil cemiyet kuruluşlarıyla beraber bebek ve çocuk sağlığının geliştirilmesine yönelik olarak tamamlayıcı beslenme desteklenecek. Tüm bebek ve çocukların hemoglobin ölçümleri planlanan zamanda yapılarak, demir ve D vitamini preparatlarının aile hekimleri vesilesiyle belirlenen program kriterleri dahilinde bebeklere ulaştırılması ve preparatların kullanımının izlenmesi sağlanarak kullanım düzeyi artırılacak. Acil sıhhat hizmet sunumu kapsam ve kapasitesi olarak güçlendirilecek, acil servis tedavi hizmetleri geliştirilecek. Naturel afetlerde ve olağanüstü durumlarda hızlı ve etkin sağlık hizmetine erişim sağlanacak. Acil sağlık istasyonları nitelik ve nicelik açısından iyileştirilecek, acil sıhhat istasyonlarının yenilenmesi ve yeni acil sıhhat istasyonlarının yapılması sağlanacak, acil sağlık ambulans sayısı artırılacak.

4-264.jpg

Güvenlik hizmetlerinde, “kasa tipi” ambulans kullanımı sağlanacak. Öte taraftan evde sağlık hizmeti uygulamasının erişilebilir ve etkin olması sağlanacak. Evde sıhhat Hizmetleri personel, araç ve ekip standartları belirlenecek, gereksinimların tespit edilmesine yönelik saha çalışması yapılacak, başta yaşlı ve kronik hastalığı olan yurttaşlar olmak üzere evde sağlık hizmetlerine erişimin artırılması amacıyla hizmeti sunum kapasitesi fiziksel altyapı ve insan kaynağı sayısı genişletilecek. Özellikli sıhhat hizmetlerinin ulaşılabilir ve sürdürülebilir olması sağlanacak. Başta diyaliz hizmetleri olmak üzere özellikli sağlık hizmetlerine yönelik kapasite, cihaz ve personel altyapısı göz önünde bulundurularak artırılacak. Özellikli sıhhat hizmetlerinde tescil mevzuatı hazırlanacak. Erişkin kalp-damar cerrahi merkezleri ve yoğun bakım servislerinde hizmet esaslı seviyelendirmeye geçilecek.

1-727.jpg

Geleneksel ve tamamlayıcı tıp merkezi sayısı ve kamu hastanelerindeki geleneksel ve tamamlayıcı tıp ünite sayısı artırılacak. Birincibasamak sağlık hizmetlerinin etkinliği artırılacak, sağlık harcamalarının azaltılması amacıyla koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri geliştirilecek. Aile hekimliği uygulaması kapsamında verilen hizmet sunumunun geliştirilmesi amacıyla aile hekimliği birimi sayısı artırılarak aile hekimi başına düşen nüfus azaltılacak. Başta tarama programları olmak üzere kronik hastalıkların takibi aile hekimliği uygulamasına entegre edilecek. Aile Hekimliği sisteminin bilinirliğinin artırılmasına yönelik kampanya ve etkinlikler düzenlenecek, birinci basamak sağlık hizmet sunum sürecinde kağıt ortamında yürütülen işlemlerin kaydı, Halk Sağlığı bilgi Yönetim Sistemi’nde (HSYS) elektronik ortama aktarılacak Başta tarama programları olmak üzere kronik hastalıkların takip edeni aile hekimliği uygulamasına entegre edilecek. Aile Hekimliği sisteminin bilinirliğinin artırılmasına yönelik kampanya ve etkinlikler düzenlenecek, birinci basamak sıhhat hizmet sunum sürecinde kağıt ortamında yürütülen işlemlerin kaydı, Halk Sağlığı data Yönetim Sistemi’nde (HSYS) elektronik ortama aktarılacak

2-612.jpg

Sarf malzemesi ve ilaç satın alımı yapamayan illerde stok kopması ve bundan dolayı sıhhat hizmeti sunumunun aksamasını önlemek için tedarik paylaşım platformu ile stok gün düzeyi 60 gün üzerinde olan sağlık kurumlarındaki tüm miktarların mecburi paylaşılması sağlanacak. Alternatif alım şekilleri ve lojistik iş birlikleri ile stok seviyeleri düşürülecek, satın alma süreçleri hızlandırılacak. İlaç sektörüne yönelik Ar-Ge çalışmaları kapsamında, klinik araştırma merkezleri ve birimlerinin sayıları artırılacak, altyapıları geliştirilecek. Eğitim ve araştırma rolü olan hastanelerde klinik araştırma merkezi sayısı artırılacak, Ar-Ge altyapıları geliştirilecek. Veri ve kanıta dayalı sıhhat politikalarını geliştirmek amacıyla da uluslararası karşılaştırmalara imkan verecek standart ve kalitede verilerin üretilmesi sağlanacak.

1-727.jpg

Sağlık veri setleri yeniden yapılandırılacak ve uluslararası mukayeseye olanak veren bir veri yapısı oluşturulacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Haberdarım | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Haber Yazılımı: So Bilişim