• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C

Tatilde mutlaka teknoloji detoksu yapın

Tatilde mutlaka teknoloji detoksu yapın
Dr. Büşra Olcay Öz, “Çocuğunuzun dönem boyunca sergilediği performansı başka çocuklarla asla kıyaslamayın” dedi.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Büşra Olcay Öz, ara tatil öncesi ebeveynlere tavsiyelerde bulundu. Yarıyıl tatilinin; bir süre için mola vermek ve dinlenmek anlamına geldiğini ifade eden Öz, “Ara tatilde okul kapandıktan sonra serbest zaman bırakmak önemlidir. Çocukların bedensel ve zihinsel olarak dinlenmesi ikinci yarıyıla daha iyi hazırlanmasını sağlar” dedi. 

 

  “Çocuğunuzla mümkün olduğunca çok vakit geçirin”

 Tatil döneminde çocukların vakitlerini eğlendirici ve eğitici geçirmelerine yardımcı olmak gerektiğine vurgu yapan Dr. Öz, “Çocuğunuzla mümkün olduğunca çok vakit geçirin. Tatilde birbirinizi daha iyi tanımak ve anlamak için çocukların yaşına uygun sohbetler yapın. İlgilendiği alanlarla ilgili aktiviteler planlayın. Müzik, tiyatro, sinema, açık alan gezileri bu dönemde ilgi çekici olabilir. Yetenek, ilgi ve beceri bakımından her çocuğun kendine özgü özellikleri olduğunu unutmayın. Bu nedenle çocuğunuzun dönem boyunca sergilediği performansı başka çocuklarla asla kıyaslamayın” şeklinde konuştu.

 Çocukların bu dönemde yaşam becerilerini geliştirmesine yardımcı olunması gerektiğini kaydeden Öz, “Bu beceriler çocukların hayatta başarılı birer birey olmaları için gereklidir. Peki yaşam becerilerini geliştirmek için neler yapabiliriz? Çocukların gelişim dönemlerine ve potansiyellerine uygun sorumluluklar vererek sorumluluk bilinci ve yaşam becerileri geliştirilebilir. Mesela; yemek masasını hazırlamaya ve toplamaya yardımcı olmak, kendi odasını temizlemek ve düzenlemek yaşam becerilerinin gelişmesine destek olacaktır. Çocuklarda sorumluluk bilincinin yerleşmesi için yapılan her davranış sonrası çocuklar takdir edilmelidir. Çocuklar için bir güler yüz, ‘aferin’ sözü veya küçük bir hediye çok önemlidir. Bunlara olumlu pekiştireç diyoruz. Bu davranışlar çocukların kendini değerli hissetmesine yardımcı olacaktır” diye konuştu.

 

  “Tatilin başında çocuklarla birlikte uygun bir ders programı yapılmalıdır”

 Tatil döneminde ders çalışma programının çocukların ihtiyacına göre belirlenmesi gerektiğini dile getiren Öz, “Abartılı bir ders çalışma programı çocuklarda genel bir isteksizliğe ve ders motivasyonunda azalmaya yol açabilir. Ders çalışma konusunda başka bir sorun ise; ebeveynlerin kendilerine göre bir ders programı oluşturmaları ve çocuklarının bu programa uymasını beklemeleridir. Bu durumların oluşmasını engellemek için tatil başında çocuklarla birlikte uygun bir ders programı yapılmalıdır. Tatil programında olması istenilen 4 temel strateji; konu tekrarı yapmak, eksik konuları tamamlamak, bol bol kitap okumak ve vakit kalırsa yeni konulara çalışmaktır. Kısa ve uzun vadeli hedefler çocukların çalışma isteklerini kamçılar; ancak hayali ve yapılması zor hedefler çocukların ümidini kırar, çalışma isteğini azaltır” dedi.

 

  “Ekran maruziyeti günlük rutinleri yapmayı engeller”

 “Tatilde mutlaka teknoloji detoksu yapın” diyen Dr. Öz, “Yaşadığımız çağda hayatımıza getirdiği birçok kolaylık sebebiyle teknoloji, hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Tatil demek eskiden dışarda oyun oynamak ya da arkadaşlarla vakit geçirmek anlamına gelirdi. Ancak günümüz çocukları tatilde televizyon ve bilgisayar (telefon, tablet) başında saatlerce vakit geçireceği planlar yapıyorlar. Ekran başında geçirilen boş vakitler dinlenmekten çok yorgunluk sebebidir aslında. Ekran maruziyeti günlük rutinleri yapmayı engeller, derse kalan vakti azaltır, uyku ve yeme düzensizlikleri geliştirir ve en önemlisi sosyal hayatı olumsuz etkiler” şeklinde konuştu.

 Çocukların biyolojik saatlerini okul programlarına göre ayarlamasının önemine vurgu yapan Dr. Öz, böylece çocukların ikinci yarıyılın ilk gününde yorgun ve uykusuz olmalarının önüne geçilebileceğini belirtti. Bu sebeple okul açılmadan birkaç gün önce okul rutinlerine dönülmesinin önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

 

  “Yeni döneme başlarken okul fobisi gelişirse yardım alınmalıdır”

 Yarıyıl tatilinde en çok karşılaşılan sorunlardan birinin okul fobisi olduğuna işaret eden Dr. Büşra Olcay Öz, “Okul fobisi bir diğer adıyla okul korkusu, çocuğun okula gitmek istememesi ve okula yönelik yoğun olumsuz duygular geliştirmesi durumudur. Yeni döneme başlarken okul fobisi gelişirse vakit kaybetmeden bir çocuk psikiyatrisinden yardım alınmalıdır” diyerek, yarıyıl tatiline girecek olan bütün öğrencilere iyi tatiller dileğinde bulundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Düzce Üniversitesi’nin mezuniyet gururu13 Temmuz 2023 Perşembe 09:50
  • Tüm Soruları yanıtlayan TED’li öğrenciye plaket07 Temmuz 2023 Cuma 13:43
  • Öğrencilere YKS tavsiyeleri14 Haziran 2023 Çarşamba 09:22
  • Düzce Belediyesinden ödüllü LGS ve TYT sınavı04 Mayıs 2023 Perşembe 13:27
  • Liseliler Düzce Üniversitesi’nde26 Nisan 2023 Çarşamba 17:53
  • İhracat yüzde 18 arttı31 Mart 2023 Cuma 17:06
  • 3 Nisan'da başlıyor30 Mart 2023 Perşembe 16:58
  • Dersler 27 Şubatta başlıyor21 Şubat 2023 Salı 11:14
  • İşte okulların açılacağı tarihler20 Şubat 2023 Pazartesi 12:39
  • Bahçeşehirli olmak için ter döktüler14 Ocak 2023 Cumartesi 13:21
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Haberdarım | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

    Haber Yazılımı: So Bilişim