• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Zayıflamak için 10 k-ural (Yeni yılda kilo vermenin yolları)

Zayıflamak için 10 k-ural (Yeni yılda kilo vermenin yolları)
Zayıflamak için 10 k-ural (Yeni yılda kilo vermenin yolları)

Herkesin yeni yılda en büyük isteklerinden biri de sağlıklı bir bünyeye sahip olmak. Sağlıklı olmak için de fazla kilolardan k-urtulmak büyük önem taşıyor. Diyetisyen Dilara Koçak yeni yılda kilo vermek için uymanız gereken kuralları anlattı.

1-DUYGULARINIZI GÖZDEN GEÇİRİN

1- DUYGULARINIZI GÖZDEN GEÇİRİN :  Bazen fazla kilolarımızın s-uçlusu duygularımız olabiliyor. Gerçek açlıkla karışan duygusal açlık tatlı krizlerinin, yeme ataklarının sebebi olabiliyor. Gerçekten aç olup olmadığınızı anlamak için 1 kupa bitki çayı, 1 bardak maden suyu veya 1 bardak tarçınlı su içip bir süre bekleyin. Ardından en s-on ne zaman yemek yediğinizi düşünün. Eğer 3-4 saat geçtiyse gerçekten acıkmış olabilirsiniz ama akşam yemeğinden yarım saat sonrasındaki açlık tamamen duygusal.

2-HAREKET EDÄ°N

2- HAREKET EDİN :  Yeni yılda hedefiniz daha çok hareket olsun. “Bugün iş yerinde çok yoruldum”, “Evde çok işim var!”, “Hava yağmurlu!” gibi bahanelere sığınmayın. Her gün en azından 30 dakika tempolu yürümeye özen gösterin.

3-SIVI KALORÄ°LERE DÄ°KKAT!

3- SIVI KALORİLERE DİKKAT! :  Şekerli ve kremalı bir kahveden alacağınız kalori, herhangi bir tatlıdan alacağınızdan daha hızlı yağa dönüşür. Bu yüzden şeker, krema ve çeşitli sosları içeceklerinizde kullanmayın. Meyve suyu tüketirken miktarına ve şeker ilavesi olmamasına d-ikkat edin. Gün içinde yeterli su içtiğinizden emin olun. Yetersiz su tüketimi hem açlıkla karışabiliyor hem de kalorili sıvılar için teşvik edici oluyor.

4-İYİ KARBONHİDRAT SEÇİN

4- İYİ KARBONHİDRAT SEÇİN :  Bulgur, tam buğday makarna, esmer pirinç, yulaf unu, tam tahıllı ekmekler ve meyveler kompleks karbonhidrat içeriler. Basit şekerlere oranla lif içerikleri sayesinde k-a-n şekeri dengenizi dengeleyerek daha uzun süre tok kalmanızı sağlarlar. Bu besinleri haşlayıp buzdolabınızda hazır tutun. Salatalarınıza karıştırarak hem pratik hem de doyurucu bir öğün yaratın.

5-UYKUSUZ KALMAYIN

5- UYKUSUZ KALMAYIN :  Uykusuz kaldığımızda vücudumuzda bazı hormonal değişiklikler meydana gelir. Araştırmalar, günde 6-8 saatten daha az uyuyanların gün içinde açlık hissini daha z-or kontrol ettiğini söylüyor. Düzenli uyumaya özen gösterin. Uyuma g-üçlüğünüz olursa melisa, papatya gibi bitki çayları için.

6-KEMİK SUYUNU ÖNEMSEYİN

6- KEMİK SUYUNU ÖNEMSEYİN :  Kolajen ürünleri ve kemik suları 2018’de karşımıza çıktı ama 2019’da daha da artacak. Vücuttaki en bol protein olan kolajen, cilt elastikiyetini artırır, kemiklerinizi ve kaslarınızı bir arada tutar, organlarını korur, eklemlere ve tendonlara yapı sağlar. Vücudumuz düzenli olarak kolajen üretebilir fakat bu üretim yaşla birlikte yavaşlar. Unutmayın, kolajen üretimini sigara, güneşe maruz kalmak ve sağlıksız beslenmek de yavaşlatır.

7-BAKLAGÄ°LLERÄ° UNUTMAYIN

7- BAKLAGİLLERİ UNUTMAYIN :  Baklagiller ve baklagillerle yapılan tarifler 2018 boyunca çok konuşuldu, 2019’da da karşımıza çıkacak. Baklagiller lif ve protein içeriğiyle sindirim sağlığını destekler, uzun süre tokluk hissi sağlar. Yapılan çalışmalar, düzenli baklagil tüketiminin kilo kaybına bile yardımcı olabileceğini söylüyor. Haftada en az 2 kez sofranızda baklagillere yer verin.

8-HER GÜN TAZE SEBZE VE MEYVE TÜKETİN

8-HER GÜN TAZE SEBZE VE MEYVE TÜKETİN :  Sebze ve meyveler doğal yollardan a-ntioksidan almanın en kolay yolu. Her gün 3 porsiyon meyve, 2 porsiyon sebze tüketin. Her sebze ve meyve kendine özgü mineral, vitamin ve sağlığa yararlı bileşikler içerir. Tek bir sebze ya da meyveye odaklanmak yerine, rengarenk ve çeşitli beslenmek her besinden faydalı olan besin öğelerini almamıza yardımcı olur.

9-ŞEKERE VEDA EDİN

9- ŞEKERE VEDA EDİN :  Basit şeker ve basit şeker içeren besinlerin tüketiminin sağlık için z-ararlı olduğunu artık bilmeyen yok. Elinizden geldiğince şeker tüketiminizi azaltmaya ve mümkünse sıfırlamaya çalışın. Tatlılarınızı şeker yerine meyve püresi veya meyve suları ile yapabilirsiniz.

10-FARKLI YAĞ KAYNAKLARINA YÖNELİN

10-FARKLI YAĞ KAYNAKLARINA YÖNELİN :  Beslenmenizde farklı yağ kaynaklarına da yer verin. Zeytinyağı, tereyağı gibi yağların yanı sıra avokado, fındık, badem, ceviz ve bunlardan yapılmış ürünler ile tarifler deneyebilirsiniz. Yağlar uzun süreli tokluk sağlar, kontrollü şekilde tüketildiğinde kilo verme programınızı destekler.

ÖRNEK MENÜ

Örnek menü : Sabah: ● 2 yumurta ● Bol yeşillik ● 10 fındık veya 10 badem veya 3 ceviz veya 4-5 zeytin ● 1 dilim tam tahıllı ekmek Öğle: ● Bol yeşillikli salata (üzerine 3 yemek kaşığı haşlanmış mercimek) ● 50 gr lor peyniri ● Çeyrek avokado ● Ayran Ara: ● 1 bardak kefir, 2 mandalina Akşam: ● Kemik suyu ile sebze çorba ● 4-5 adet ızgara köfte ● Bol yeşillikli salata Ara: ● Papatya çayı ve 2 mandalina… hazırlayan Özgür Gökmen Çelenk / posta

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • SAĞLIKLI YAŞAMIN ANAHTARI HAREKET09 Aralık 2023 Cumartesi 11:04
  • ÇOCUK KEMOTERAPİ ÜNİTESİ AÇILDI27 Kasım 2023 Pazartesi 14:38
  • DİŞ SAĞLIĞININ ÖNEMİ ANLATILDI27 Kasım 2023 Pazartesi 14:02
  • KIŞ AYLARININ SESSİZ KATİLİ16 Kasım 2023 Perşembe 11:32
  • ÇOCUKLAR VE BÜYÜKLER RİSK ALTINDA13 Kasım 2023 Pazartesi 15:03
  • SAĞLIK HİZMETİ HALKIN AYAĞINA GİDİYOR02 Kasım 2023 Perşembe 14:49
  • ANNE SÜTÜ İLK AŞIDIR04 Ekim 2023 Çarşamba 17:17
  • Anne sütünün önemi dikkat çekildi02 Ağustos 2023 Çarşamba 17:04
  • Dünyada 354 milyondan fazla insan bu virüsle yaşamakta01 Ağustos 2023 Salı 12:25
  • BU HASTALIK EVRENSEL BİR SORUN31 Temmuz 2023 Pazartesi 09:45
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Haberdarım | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

    Haber Yazılımı: So Bilişim