• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

Anne Ölümlerinde Düşüş Devam Ediyor

Anne Ölümlerinde Düşüş Devam Ediyor
Maternal-Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği ile Sakarya Üniversitesinin düzenlediği Doğum sonu Kanamaları Sempozyumu.

Bölgedeki tüm kadın doğum hekimlerinin davetli olduğu sempozyumda anne ölümleri ve kanamalar konusunda yapılması gereken tıbbı ve cerrahi yöntemler, tüm detayları ile masaya yatırıldı. 

Konuşmacılar arasında yer alan Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özdemir anne ölümlerinin son 10 yılda giderek düştüğünü ve ilk defa (yüzbinde) %15’in altına düşerek 2015 yılında bu rakamın %13.7 olarak gerçekleştiğini söyledi.

 Anne ölümlerindeki düşüşte, başta kadın doğum hekimleri olmak üzere sağlık çalışanlarının ve Sağlık Bakanlığının çalışmalarının takdire şayan olduğunu vurgulayan Prof. Özdemir, zor viraja girildiğini söyleyerek “Önümüzdeki yıllarda bu rakamın tek haneye inmesini umuyor ve diliyorum” dedi.

 Prof. Dr. İsmail Özdemir, Sağlık Bakanlığı’na öneri olarak sunduğu, plasentanın rahim duvarına yapışma anomalileri için büyük hastanelerde, başta İstanbul olmak üzere merkezler kurulması gerektiğini, böylece bir ya da iki hastaneye yük binmemesi gerektiğini ifade etti.

 Bu hastaların yoğun bakımın, kan bankasının ve deneyimli ekibin olduğu bu merkezlerde 30. gebelik haftasından itibaren yatırılarak hastanede takip edilmesinin çok önemli olduğunu anlatan Özdemir, diğer hastanelerdeki riskli hastaların bu merkezlere çok önceden sevk edilmesi gerektiğinin önemine ayrıca vurgu yaptı. 

 Ameliyat öncesi en az 8-10 ünite kan hazırlatılması gerektiğini belirten Prof. Özdemir, bu vakalarda sezeryan ameliyatı esnasında çocuk çıkarıldıktan sonra rahmin alınmasının dünyada ilk seçenek olarak uygulandığını söyledi. Özdemir, çocuğu olmadığı için ya da özürlü bir çocuğu olduğu için, özellikle rahminin korunmasını isteyen bazı hastalara, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uyguladığı balon uygulanması yöntemlerinden örnekler sundu.

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Haberdarım | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Haber Yazılımı: So Bilişim